Hadde Ürünleri

Köşebent

Lama-Silme

NPI Profiller

NPU Profiller

HEA-HEB

IPE-IPEA

Günümüzde hayatımızı kolaylaştıran pek çok malzeme, kullanıma sunulmadan önce pek çok işlemden geçmektedir. Bu malzemelerin başında ise çelik gelmektedir. Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan çelik, belirli aşamalardan geçtikten sonra kullanıma sunulmaktadır.

Hadde Mamulleri Çeşitleri

Çelik, kullanılacağı yere göre şekillendirilmektedir. Şekillendirme esnasında gerilmeleri hesaplanarak şekil, kesit ve boyutları ayarlanır. Çelik şekillendirme işlemine haddeleme denir. Elde edilen şekillendirilmiş çeliğe ise haddeleme mamulü denir. Hadde mamulleri profiller, lamalar, levhalar ve diğer gereçler olarak dört kategoriye ayrılır.

Profiller: standart şekil ve boyda üretilmiş çeliklere denir.

Lamalar: lama çelikler, dikdörtgen kesitli olarak üretilmektedir.

Levhalar: düz, oluklu ve silindirik şekilde üretilir. En çok kullanılan çelik çeşididir. Kalınlıkları 0.45 ila 6 mm arasındadır. Düz levhalara ise sac denir.

Haddeleme İşlemi

Haddeleme işleminde sıcaklığın önemi büyüktür. Haddeleme işlemi sıcaklığın artması veya azalmasına göre ikiye ayrılır. Bunlar, sıcak haddeleme ve soğuk haddeleme işlemleridir.

Sıcak haddeleme işleminde malzemenin yeniden kristalleşmesi için gereken sıcaklığın üzerine çıkılmaktadır. Yeniden kristalleşme sıcaklığı, metalin bir saatte yeniden kristalleşmesini tamamladığı sıcaklıktır. Haddeleme sıcaklığı ne kadar yüksek olursa levhanın mekanik özellikleri aynı oranda düşüş gösterecektir.

Soğuk haddeleme işlemi ise malzemenin yeniden kristalleşme sıcaklığının altında yapılmaktadır. 2 mm altındaki sacların üretiminde soğuk haddeleme işlemi uygulanır. Soğuk işlem uygulandığından dolayı, malzemeye sertlik kazandırılır. Ayrıca bu işlemde oksidasyon gelişmediğinden avantajı fazladır. Alüminyum folyo üretimi de soğuk haddeleme işlemi sayesinde yapılmaktadır.